Życie w zgodzie z naturą i samym sobą

Pyłek pszczeli – esencja życia zawarta w kolorowych kulkach

Pyłek pszczeli – esencja życia zawarta w kolorowych kulkach

Wszyscy wiemy, jak cenny jest dla nas miód – wspomaga odporność, pomaga w leczeniu przeziębień, nie wspominając już o przepysznym, słodkim smaku tak bardzo lubianym przez wszystkich dookoła. Czy żółty, gęsty płyn to jedyne co możemy otrzymać od pszczół? Na szczęście nie! Dzisiaj zajmiemy się innym pszczelim produktem o niezwykłych właściwościach – jest nim pyłek kwiatowy – kolorowe kulki o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach.

 

Pyłek pszczeli

 

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy tworzą męskie komórki rozrodcze kwiatów nasiennych – produkowane przez kwiaty, rozsiewane przez wiatr swobodnie podróżują po świecie czyniąc go bardziej kolorowym. Stanowi on bardzo istotny składnik odżywczy dla pszczół, które latając od kwiatu do kwiatu zbierają go i częściowo trawią formując w łatwe do transportu kulki. Ich skład i barwa mogą się nieco różnić w zależności od tego, z jakich roślin pochodzą – najlepszy pyłek to taki, który był zbierany na łąkach z różnorodnym ukwieceniem. Jak pyłek jest zbierany? Pszczelarze montują na ulach tzw. “poławiacze” – metalowe blaszki z okrągłymi otworami, przez które pszczoły dostają się do ula po drodze upuszczając część pyłku do pojemnika umocowanego poniżej. To co uda się przenieść zostaje wykorzystane przez nie do wytwarzania mleczka pszczelego dla larw, wytwarzania wosku oraz rozbudowywania tkanki białkowo-tłuszczowej u owadów, które przygotowują się do zimy.

 

Kiedy jeść pyłek pszczeli?

Właściwości pyłku są cenione, gdyż posiada on pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu – kwiaty oddały w nim wszystko co młoda roślina powinna potrzebować do wyrośnięcia na dojrzałego osobnika. Dzięki temu jest on bogaty w liczne składniki odżywcze i znalazł szerokie zastosowanie lecznicze oraz jako suplement diety. Możemy go stosować przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie – każdy z 250 związków składających się na pojedynczą kulkę pyłku ma wspaniałe działanie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Pyłek usprawnia pracę całego układu trawiennego, m. in. dzięki zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych wspomaga regenerację wątroby i reguluje przemianę materii. Pomaga uzupełnić niedobory składników odżywczych i witamin – tych ostatnich zawiera bogaty zestaw (A, D, E, K, H, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, rutyna, cholina i wiele innych). Dzięki zawartości manganu, cynku i selenu wspomaga pracę układu odpornościowego, jest niezastąpiony zwłaszcza przy alergiach, przeziębieniach i w grypie – wykazuje silne działanie antypatogenne, zarówno jeśli chodzi o bakterie, jak i wirusy, grzyby.

Stosowany u osób wykonujących ciężką pracę fizyczną lub umysłową, znacząco poprawia kondycję oraz koncentrację. Wspomaga działanie antydepresantów, zwiększając ich skuteczność i powodując skrócenie czasu leczenia. Wzmacnia układ nerwowy, zwłaszcza jeśli jest on osłabiony chorobą psychiczną, stresem i niezdrowym trybem życia. Ponadto korzystnie wpływa na urodę! Skład wielu kosmetyków wzbogacono o pyłek pszczeli, gdyż korzystnie wpływa on na skórę i włosy. Efekty można zauważyć przy regularnym stosowaniu.

 

Jak stosować pyłek?

Jak chcemy 🙂 ale zalecana dawka to 1 – 2 łyżki stołowe dziennie dla dorosłej osoby. Możesz go rozpuścić w wodzie i pić lub zmielony jeść i popijać wodą. Pyłek jako taki możemy dodawać do potraw, jogurtów, płatków. Jedyne o czym trzeba pamiętać to, że podobnie jak reszta produktów pszczelich również i tu w wysokich temperaturach (więcej niż 40 stopni) tracimy większość składników odżywczych – uważajmy na to żeby móc w pełni cieszyć się zdrowiem pracowicie zebranym przez pszczele ramiona! 🙂

 

Podobał Ci się artykuł? Daj like albo zostaw adres email żeby być na bieżąco z nowościami. Nie podobał Ci się i chcesz powiedzieć dlaczego? Zostaw komentarz poniżej lub na FB 🙂

 

Skomentuj artykuł